Thursday 28 November 2013

Architect superstar

Šta je mjera uspjeha u današnjem svijetu? Da li se ona mjeri godišnjim prihodom, materijalnim blagostanjem, ostvarenjem na privatnom planu, brojem godišnjih putovanja...? I da li je biti uspješan isto što i biti srećan u životu? U današnjem svijetu vladavine medijske kulture, uspijeh se često poistovjećuje sa brojem pojavljivanja u različitim medijima. Andy Warhol je još 1968. godine izjavio „In the future, everyone will be world-famous for 15 minutes.”, predvidjevši na taj način blisku budućnost XXI vijeka.

Svijet arhitekture, baš poput svijeta muzike, filma, umjetnosti i sam ima svoje superzvijezde. O životima nekih od njih snimljeni su dokumentarni filmovi, koji imaju različite teme, počev od njihove poslovne etike i pristupa stvaranju, pa do njihovih privatnih života. Slijedi spisak nekih od najpoznatijih dokumentarnih filmova o čuvenim ličnostima svijeta arhitekture.


1.       Reconversao (režiser Thom Andersen) – o životu čuvenog portugalskog arhitekte Eduarda Souta de Moure.

Vimeo trailer

2.       The world of Buckminster Fuller (režiser Robert Snyder) – o tvorcu čuvene Fullerove kupole.



3.       Frank Lloyd Wright (režiseri Ken Burns i Lynn Novick) – biografija jednog od najčuvenijih američkih arhitekata, uključujući i pojedinosti iz njegovog privatnog života.



4.       Antonio Gaudi (režiser Hiroshi Teshigahara) – se bavi jedinstvenim stvaralaštvom ovog poznatog katalanskog arhitekte, baveći se njegovom inspiracijom i asocijacijama.



5.       Maya Linn: A strong clear vision (režiser Freida Lee Mock) – film o arhitektici kineskog proijekla, koja se proslavila izgradnjom Vijetnamskog memorijalnog zida, i svim preprekama na koje je na tom putu nailazila.



6.       Rem Koolhaas: A kind of Architect (režiseri Markus Heidingsfelder i Min Tesch) – o arhitekti koji je stekao status pravog celebrity-ja van krugova svoje profesije.



7.       REM (režiser Tomas Koolhaas) – film o čuvenom arhitekti, koji je snimio njegov sin Tomas i o odnosu otac – sin.

Zvanična stranica


8.       Philip Johnson: Diary of an eccentric architect (režiser Barbara Wolf) – prati čuvenog arhitektu u njegovom procesu stvaranja.



9.       How much does your building weigh, Mr Foster? (režiseri Carlos Carcas i Norberto Lopez Amado) – o inspiraciji i preispitivanjima arhitekte koji konstantno izaziva postavke sistema.



10.   Infinite space: The architecture of John Lautner (režiser Murray Grigor) – o arhitekturi umjetnika koji se trudio da stvori arhitekturu koja nema početka ni kraja.



11.   American masters: Sketches of Frank Gehry (režiser Sydney Pollack) – čuveni režiser je napravio film o prijatelju i poznatom američkom arhitekti.




12.   Visual acoustics (režiser Eric Bricker) – dokumentarac o poznatom arhitekti Juliusu Shulmanu, u filmu se, između ostalih, pojavljuju Tom Ford, Dustin Hoffman, Frank Gehry i drugi.



13.   My architect (režiser Nathaniel Kahn) – još jedna priča koja prati sinovljevu priču o ocu arhitekti, Louisu Kahnu, o njegovom dvostrukom privatnom životu i nespornom talentu.



14.   Architects Herzog and deMeuron: The alchemy of building & Tate Modern (režiser Beat Kuerf) – o poznatom švajcarskom arhitektonskom dvojcu.

Trailer

15.   Loos Ornamental (režiser Heinz Emigholz) – prikazuje neka od najznačajnijih djela Adolfa Loosa.

O filmu

16.   Schindlers Häuser (režiser Heinz Emigholz) – o poznatom austrijskom arhitekti Rudolfu Schindleru.

O filmu
17.   First person singular: I.M.Pei (režiser Peter Rosen) – film je propraćen monologom arhitekte koji se bavi inpiracijom iza nekih od njegovih najznačajnijih ostvarenja

Trailer na vimeo

No comments:

Post a Comment